Μήτσιου Χ. Νικόλαος Λογοθεραπευτής - Ειδικός Παιδαγωγός

Τι είναι η σιελόρροια;

   Η σιελόρροια συμβαίνει όταν συσσωρεύεται σάλιο στην στοματική κοιλότητα, κυρίως εξαιτίας δυσχερειών στην κατάποση, είτε σε παιδιά είτε σε ενήλικες οπότε αρχίζει να ρέει προς τα έξω.

   Η σιελόρροια μπορεί να επιφέρει σημαντική κοινωνική δυσφορία, και να προκαλέσει ερεθισμό στην περιστοματική περιοχή. Τα ρούχα συχνά λεκιάζονται και η αναπνοή μπορεί να είναι δυσχερής καθώς το σάλιο εισέρχεται στο στόμα. Εάν η υπερβολική ποσότητα σάλιου εισπνευστεί κατά λάθος μπορεί να προκαλέσει πνευμονία από εισρόφηση, είναι λοιπόν σημαντικό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς τόσο για την ασφάλεια του ατόμου, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

   Το σάλιο είναι απαραίτητο για την πέψη. Λιπαίνει τον φάρυγγα για να διευκολύνει την κατάποση και περιέχει ένζυμα που διασπούν την τροφή. Επίσης συμβάλλει στην  στοματική υγιεινή, καθώς το σάλιο διασπά την οδοντική πλάκα.
Φυσιολογικά παράγουμε περίπου ένα λίτρο σάλιου καθημερινά, το οποίο καταπίνουμε χωρίς καν να το σκεφθούμε. Η κατάποση είναι μία κινητική λειτουργία, και οι νευρολογικές παθήσεις ή διαταραχές που προκαλούν δυσκαμψία και βραδυκινησία στον μηχανισμό αυτό μπορούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του, με αποτέλεσμα να εξασθενούν οι μυς του φάρυγγα, της γλώσσας και του στόματος.

    Έτσι, το σάλιο συσσωρεύεται στο στόμα, καθώς οι μυς που ελέγχουν την σύγκλειση των χειλιών εξασθενούν και αυτοί, και ο κίνδυνος διαρροής του σάλιου αυξάνεται.

   Η σκυφτή στάση που εμφανίζεται συνήθως σε νευρολογικές διαταραχές, με την κεφαλή να έχει κλίση προς τα εμπρός και το πηγούνι να κατευθύνεται προς τα κάτω, μπορεί να επιδεινώσει την σιελόρροια, καθώς το σάλιο συσσωρεύεται στο πρόσθιο τμήμα του στόματος οπότε είναι εύκολο να διαρρεύσει προς τα έξω.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αλλά και ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει την υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή ή να συνταγογραφήσει επιπλέον φάρμακα, για τη μείωση της παραγωγής σάλιου. Ορισμένα από τα φάρμακα, βελτιώνουν την ευλυγισία και την κινητικότητα των μυών επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό να μειώσουν τη σιελόρροια ενισχύοντας τη δράση των μυών που εμπλέκονται στην κατάποση.

   Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν λογοθεραπευτή ή έναν φυσιοθεραπευτή. 

   Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να αναγνωρίσει  συγκεκριμένους τομείς των δυσχερειών – για παράδειγμα την λανθασμένη θέση, την σύγκλειση του χείλους, προβλήματα στην κατάποση, την αίσθηση της γλώσσας – και να προτείνει ασκήσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Θα σας βοηθήσουν μέσω ασκήσεων να επιτύχετε ικανοποιητική σύγκλειση των χειλέων σας και θα σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα διαθέσιμα μηχανικά βοηθήματα που μπορούν να βοηθήσουν για να ασκηθείτε στην ικανοποιητική σύγκλειση των χειλέων.

   Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με ασκήσεις που θα βελτιώσουν τη στάση σας ώστε το σάλιο να μην συσσωρεύεται στο πρόσθιο τμήμα της στοματικής σας κοιλότητας.
Μερικές αλλαγές στον τρόπο που στέκεστε και τον τρόπο που καταπίνετε μπορεί να αποδειχθούν πολύ ευεργετικές όπως : προσπαθήστε να κάθεστε ίσια, τοποθετήστε το κεφάλι σας ψηλά ώστε το σάλιο να ρέει φυσικά προς το πίσω μέρος του λαιμού σας, ώστε να διευκολύνετε την κατάποση , πίνετε συχνά υγρά, ώστε το σάλιο να “ξεπλένεται” προς τα κάτω μαζί με τα υγρά, αποφύγετε τις γλυκές τροφές καθώς αυτές προκαλούν την έκκριση σάλιου.